Evenimente

O CALATORIE CA-N POVESTI SI MUNTELE ZEILOR

CAPPADOCIA si MUNTELE NEMRUT

28 mai-1 iunie

(din care doar 2 zile lucratoare)

Ziua 1: Bucuresti-Istambul-Kayseri-Cappadocia (-,L,-)

Decolam din Bucuresti (06:05) spre Kayseri cu escala in Istambul. La sosirea în aeroportul Kayseri (ora 11:10) vom fi asteptati de ghidul agentiei din Turcia și ne va conduce la hotel pentru check-in. 

cappadocia-turkey-starry-night1.jpg

 La ora 12:30  vom pleca de la hotel  in Cappadocia Tour pentru a vizita: Derinkuyu - orasul subteran, satul Belisirma Greek  ,  manastirea Selima, valea Pigeon,  castelul Uchisar, valea Ihlara. Constructiile de la Derinkuyu, reprezinta un mister dat fiind faptul ca au fost sapate de populatii prea putin cunoscute, in stanca vulcanica a solului, avand camere, galerii si chiar lacasuri de cult, locuri de crestere a animalelor, toate construite pe etaje ce depasesc 20 de nivele in subteran. Dupa vizite vom fi transferat înapoi la hotel. In Cappadocia sunt cunoscute in prezent intre 150-200 de asezari subterane avand dimensiuni variate, comunicand pe alocuri prin tunele secrete. Istoricii atribuie acestor orase subterane scopuri de supravietuire sau aparare a unor populatii confruntate cu atacuri ale navalitorilor. Se apreciaza ca suprafata ocupata constructiile subterane se apropie de 25000 km patrati, adapostind peste 30000 de persoane. 

Azi ne vom delecta cu  masa de pranz la un bun restaurant local. Turul se va termina in jurul orei 17:00 , cand ne vom transfera inapoi la hotel.

Ziua 2: Cappadocia - zbor cu balonul si  Cappadocia Tour (B,L,-)

Optional:zbor cu balonul  pentru a vedea rasaritul . Plecam de la hotel la ora 04:15 pentru o oră de zbor cu balonul deasupra Cappadocia. Zborul cu balonul cu aer cald nu poate fi descris în cuvinte. Trebuie să fii acolo şi să simţi pe pielea ta ca să înţelegi experienţa. Tot ce-ţi pot spune că e că merită să-ţi învingi orice teamă de înălţime. Aparatul de fotografiat și ochelarii de soare sunt bineveniti.

 

Zborul cu balonul se va încheia la 07:45-08:00 , cand ne  vom intoarce la hotel pentru a servi micul dejun .

La 09:30 ne intalnim din nou la hotel  pentru un al doilea tur de descoperire  a frumoasei Cappadocia. Cave Churhces, Devrent Valley, Vineyard valley, Cappadocia Fair Chimneys, Goreme Open Air Museum sunt cateva obiective de vizitat. Stâncile au fost modelate de apă în cele mai ciudate forme și e de-a dreptul fascinant să te plimbi printre ele și să îți imaginezi cu ce seamănă fiecare.

Astăzi, din nou, vom lua masa de prânz într-un restaurant local. Nu vom pleca din Cappadocia fără să  gustam sucul de rodii și înghețata turcească cu lapte de capră. Turul se va incheia la ora 16:30-17: 00 si apoi ne vom  transfera la hotel.

Ziua 3: Cappadocia-Mt. Nemrut (B,L,D)

Vom pleca de la hotel din Cappadocia la 08:45 și ne indepartam de Goreme. După ce trecem de orașul Kayseri, vizitam Seljuk Caravanserai “Karatayhan” din secolul al 13-lea. Urmatoarea noastra oprire va fi în Pinarbasi pentru o pauza de ceai. Apoi, ne vom indrepta sprea Tekir pentru a servi masa de prânz. După ce facem cateva  poze cu peisajul superb din Valea Tekir vom pleca spre  Adiyaman. Cina si cazare in Adiyaman.

 

Ziua 4: Nemrut Mountain Tour (B,L,D)

Există în lumea asta un munte în vârful căruia nimeni n-a reușit să urce. Acolo sus, lângă un sanctuar pe care nimeni nu a reușit să-l înțeleagă pe deplin, stau îngropate niște oseminte pe care nimeni nu a reușit să le vadă.

Osemintele sunt ale regelui Antioh I Theos de Commagene, și sunt păstrate adânc, sub un imens deal artificial de pietre colțuroase, amplasat în vârful Muntelui Nemrut, sau Nemrut Dağ, din estul Turciei. Dealul e înconjurat de un sanctuar funerar construit la peste două mii o sută de metri altitudine. Dacă vrei să urci pe munte, o poți face doar până la baza dealului. Ultimii cinzeci de metri până sus sunt pentru semizei.

Se întâmpla prin jurul anului 62 î.Hr. Antioh I Theos tocmai ajunsese cârmuitor al micului regat de Commagene, un petec de pământ strivit între două mari civilizații: cea greacă, la apus, și cea persană la răsărit.

Regele Antioh I se credea divin și, ca și cum asta n-ar fi fost suficient, încerca să-i facă și pe supușii săi să creadă același lucru. Și cum îți convingi semenii că ești deasupra lor? În antichitate, se pare că una dintre metodele predilecte era construirea unui loc cât mai memorabil unde să-ți petreci veșnicia.

Iar sanctuarul de pe Muntele Nemrut îndeplinește cam toate criteriile memorabilului. De la o înălțime care domină dealurile de prin prejur, câte cinci statui gigantice amplasate pe terasele dinspre est și vest se asigură zi de zi că soarele nu uită să răsară și să apună deasupra aridei Anatolii. Statuile reprezintă zeități grecești și persane, strămoși mitici ai lui Antioh, care demonstrează ascendența divină a acestuia.

Două mii de ani de vânt și ploi și o posibilă intervenție umană din perioada iconoclastă au distrus parțial statuile. Capetele lor imense stau azi separate de trup, scrutând tot depărtările. Corpurile decapitate încă se mai păstrează aliniate în amplasamentul inițial. Lumina crepusculului colorează alternativ cele două terase, făcând ca Muntele Nemrut să fie unul dintre cele mai frumoase locuri din Turcia de unde să privești răsăritul sau asfințitul.

Vom pleca de la hotel  dimineata devreme catre ruine.La capatul  drumului vom cobori din masina si ne vom  deplasa pe jos până la summit. Aici , între statuile de dimensiuni colosale  ale regilor si zeilor, vom urmări minunatul rasarit de soare. După rasarit, ghidul va oferi informații despre regatul antic Commagene   și statui, apoi ne va conduce înapoi la hotel pentru micul dejun. În drum spre hotel, vom vizita ruinele podului Arsemia Roman de Cendere și Tumulus Tomb of Karakus. Ne vom indrepta catre Sanliurfa și Harran. Pe drum, vom vizita Barajul Ataturk, care este cel mai mare baraj din Orientul Mijlociu. Vom face check-in la hotelul nostru din  Sanliurfa și vom servi masa de prânz . Dupa masa de pranz, vom vizita Pestera lui Avraam și bazinele  Sf Carp.  Dupa o  plimbare in bazarul oriental acoperit , ne indreptam catre Harran, un sat din chirpici  fascinant, case menționate în cartea Genezei, unde Avraam a petrecut ultimii ani din viata lui. Dupa vizita ruinelor din  Harran, inclusiv zidurile orașului, cea mai veche universitate islamică și castelul datat din secolul 18, ne intoarcem la hotel. Cina si cazare la Sanliurfa. 

Ziua 5: Nemrut Urfa Tour  (B,-,-)

Dupa micul dejun ne vom transfera la aeroportul Sanliurfa pentru zborul spre Istanbul (12:10). Ajungem la Bucuresti la ora 20:50.

Pret: 670 EUR (pentru un grup de minim 12 persoane)

Supliment single:130 EUR

Copii de varsta pana la 6 ani au gratuitate pentru serviciile la sol

Copii  de varsta intre 6-12 ani au o reducere de 50% pentru serviciile la sol

Pretul contine:

-         transferurile de la/la aeroport 

-         transferurile in cursul programului

-         2 nopti cazare in Cappadocia 4*

-         Cappadocia Tour

-         Mount Nemrut Tour

-         1 noapte cazare în zona Adiyaman 4*

-         1 noapte cazare în Șanlıurfa 4*

-         4 mic dejun,  4 mese de prânz, 2 cine

-          ghid vorbitor de limba engleza

-         toate taxele de intrare

Pretul nu contine:

-         zbor cu balonul deasupra la Cappadocia (120 EUR)

-         transport international Bucuresti-Istambul-Kayseri si retur Sanliurfa-Istambul-Bucuresti (aproximativ 330 EUR )

-         bacsis (cca. 30 EUR)

-         asigurarea

Modalitati de plata:

-         inscrierea, cu achitarea unui avans de 500 EUR pana in data de 30 ianuarie.

-         restul de plata pana in data de 17  

Plata se face in contul:

Fundatia Qi, CUI: 9944673

-         pentru plati in EUR: RO08BTRL06704205H99109XX

-         pentru plati in RON: RO25BTRL01301205H99109XX (la platile in lei se achita +2%)

Banca Transilvania Cluj

Informatii la adresa: attilaqi@gmail.com sau tel: 0733503142